Sposób przygotowania:
Omlet z bitą śmietaną
Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaję cukier i cukier wanilinowy ciągle ubijając masę. Wbijam jajka, dodaję olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko miksuję, tylko do połączenia składników. Blachę wykładam papierem do pieczenia, wylewam na nim ciasto tworząc owalne placki. Wkładam do nagrzanego do temp. 190 stopni piekarnika, piekę na złoty kolor (ok. 8-10min) Zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, delikatnie odrywam biszkopty od papieru i lekko zginając owijam wokół drewnianego trzonka, np. tłuczka do mięsa. Pozostawiam w tej pozycji do całkowitego ostygnięcia. Ubijam śmietanę na sztywno. Wnętrze omletów wypełniam bitą śmietaną i owocami (lub sosem owocowym). Schładzam w lodówce. Podaję oprószone cukrem pudrem lub/i oblane czekoladą.