Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 938]

Omlet z cukinią i parmezanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taki prosty w przygotowaniu omlet z cukinią i dużą ilością posiekanej natki pietruszki to pomysł na smaczne śniadanie.

Omlet z cukinią i parmezanem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Omlet z cukinią i parmezanem

 

  • jajka 4-5 szt
  • cukinia młoda 1 szt
  • cebula 1 mała szt
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz
  • parmezan 100 gram

Sposób przygotowania:

Omlet z cukinią i parmezanem
Rozgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy, aż lekko się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cukinię.

Dusimy przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Do miseczki wbijamy jajka i rozbełtujemy lekko widelcem. Dodajemy pieprz, posiekaną natkę pietruszki oraz starty na tarce parmezan.

Mieszamy i zalewamy masą jajeczną cukinię. Smażymy omlet na bardzo małym ogniu, aż jajka się zetną. Nie przewracamy.

Zdejmujemy ostrożnie z patelni i posypujemy posiekaną natką pietruszki. 
Omlet z cukinią i parmezanem
Rozgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy, aż lekko się zeszkli.
Omlet z cukinią i parmezanem
Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cukinię.
Omlet z cukinią i parmezanem
Do miseczki wbijamy jajka i rozbełtujemy lekko widelcem. Dodajemy pieprz, posiekaną natkę pietruszki oraz starty na tarce parmezan.
Omlet z cukinią i parmezanem
Mieszamy i zalewamy masą jajeczną cukinię. Smażymy omlet na bardzo małym ogniu.

Tagi:

omlet jajka