PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Frittata z cukinią i pomidorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Znudziła Ci się jajecznica? Nie możesz patrzeć na zwykłe omlety z dżemem? Ale lubisz jajka? To frittata jest zdecydowanie dla ciebie!

Frittata z cukinią i pomidorem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Frittata z cukinią i pomidorem

 

Sposób przygotowania:

Frittata z cukinią i pomidorem
Cukinię myjemy i kroimy w nieco grubsze pół-plasterki. Solimy i podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego do zarumienienia. Gotową cukinię przekładamy na mniejszą patelnię i rozkładamy równomiernie. Jajka roztrzepujemy z startym żółtym serem – najlepiej użyć parmezanu, ale zwykła gouda też się sprawdzi. Masa jajeczną zalewamy cukinię, zamykamy pokrywkę i chwilę smażymy. Następnie na frittacie układamy pół-plasterki pomidora obranego ze skórki i znów przykrywamy pokrywką do ścięcia jajek. Na koniec przerzucamy tylko na chwile frittatę na drugą stronę. Podajemy ze świeżą bazylią.
Frittata z cukinią i pomidorem
Etap 1 Podsmażamy pół-plasterki cukinii.
Frittata z cukinią i pomidorem
Etap 2 Jajka roztrzepujemy z żółtym serem.
Frittata z cukinią i pomidorem
Etap 3 Zalewamy cukinię masą jajeczną...
Frittata z cukinią i pomidorem
Etap 4 I układamy pół-plasterki pomidora.