Sposób przygotowania:
Omlet z konfiturami
Utrzeć żółtka z cukrem do białości, dodać masło, następnie mąkę a na koniec pianę z białek. Wylać na dużą patelnię z rozpuszczonym masłem. Smażyć ok 10 min stale podważając brzegi aby się nie przypaliły. Można też wstawić omlet pod przykryciem do gorącego piekarnika. Gdy będzie gotowy wyłożyc na niego konfitury bez soku i zawinąć. Przygotować dobrze ubitą pianę z 4-5 białek, wymieszać z sokiem wiśniowym i wstawić na 5 minut do piekarnika. Omlet zawiniety z konfiturą może stać przez ten czas w piecu. Po wyjęciu wyłożyć omlet (pokrajany w ukośne plastry) na półmisku, najlepiej dookoła, a w środku wlać przygotowany mus z białek i soku wiśniowego. Podawać posypany cukrem pudrem.
elutka
MADZIALENKA