Sposób przygotowania:
omlet z pieczarkami i papryką 4
Pięć łyżek mąki wsypujemy do piski, dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia, odrobinę chili, pieprz i sól. Paprykę oczyszczamy z pestek. Kroimy w kostkę , wrzucamy do miski z mąką, pieczarki płuczemy, kroimy w plastry , podsmażamy na łyżce masełka i wrzucamy do miski ze składnikami. Mieszamy wszystkie razem. W oddzielnej misce jaja wraz z połową szklanki mleka dokładnie mieszamy ze sobą. Po wymieszaniu przelewamy do miski z mąką. I teraz najlepiej jest wymieszać wszystko razem mikserem. Gdy będzie masa za gęsta możemy dodać wody ( najlepiej gazowanej ) . Na patelnie wlewamy łyżkę oleju, rozgrzewamy. I na rozgrzaną patelnie wylewamy ciasto omletowe. Smażymy na nie za dużym ogniu z obu stron - aby nie przypalił się z wierzchu a surowy był w środku .