marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Omlet z płatkami migdałów na słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Desery jak i śniadania dla dzieci są bardzo różnicowane,ale i delikatne w smaku,np. omlety ze słodkimi dodatkami lub serki Danio z herbatnikami.

Omlet z płatkami migdałów na słodko

Składniki:

Omlet z płatkami migdałów na słodko

 

  • 4 jajka,
  • 4 łyżki pełne mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki śmietanki,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • szczypta soli,
  • 30 dag.płatków migdałowych,
  • olej do smażenia,
  • konfitura lub frużelina jagodowa lub malinowa.

Sposób przygotowania:

Omlet z płatkami migdałów na słodko
Jajka ubić trzepaczką z paroma łyżkami mąki pszennej, śmietanką, cukrem, płatkami migdałowymi i szczyptą soli na jednolitą gęstą masę. Wlać olej na patelnię i rozgrzać, a na rozgrzany wlać masę jajeczną i smażyć kilka minut z obu stron na rumiano. Zsunąć na talerz i przekroić na pół oraz przełożyć konfiturą lub frużeliną malinową lub jagodową i podawać od razu.

Tagi:

jajko jajka omlet