SUPERPRZEPIS

Omlet z pokrzywami

  • 3
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 17
Omlet z pokrzywami Więcej zdjęć (5)

Omlet wiosenny - bardzo zdrowy za sprawą pokrzyw, które są cennym źródłem witamin. Doskonały pomysł na tanie śniadanie!

Składniki:

Omlet z pokrzywami

 

  • 4 jaja

 

  • sól czosnkowa do smaku

 

 

  • 3 garście młodych liści pokrzyw

 

  • 5 pomidorków koktajlowych

 

  • 1/3 brokuła

 

  • sól, cukier szczypta

 

  • kwiaty bratka

 

  • 1 łyżka sera tartego żółtego

 

  • 1 łyżka masła klarowanego

Sposób przygotowania:

Omlet z pokrzywami
Liście pokrzywy dokładnie płuczę kilka razy. Następnie przelałam gorącą wodą. Różyczki brokuła dzielę na mniejsze. Gotuję aldente z dodatkiem soli i cukru. Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno z dodatkiem soli. Dodaję żółtka i dalej ubijam aż masa będzie puszysta, dojdę sól czosnkową i pieprze. Mieszam ją z pokrzywą i brokułem. Na patelni rozpuszczam masło, wylewam masę jajeczną. Smażę na wolnym ogniu, dodaję pokrojone pomidorki koktajlowe które pokroiłam na pół. Smażę około 40 minut aż masa się zetnie. Pod koniec posypuję serem startym i dodaję kwiaty bratka.
Omlet z pokrzywami
pokrzymy dokłandie umyte i sparzonę gorącą wodą
Omlet z pokrzywami
bialka ubite na sztywno z dodatkiem soli
Omlet z pokrzywami
brokuł rózyzki ugotowane aldente i odcedzone
Omlet z pokrzywami
żółtka dodane do białka i ubite na sztywną pianę

Tagi:

omlet