msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Omlet z pomidorem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis jest wzorowany na przepisie podanym na jednym z blogów. Omlet jest pyszny a wybór ziół do niego dowolny.

Omlet z pomidorem

Składniki:

Omlet z pomidorem

 

  • 1 nieduży pomidor (u mnie malinowy)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • pół łyżeczki czubrycy zielonej (lub innych ziół)
  • pół małej cebulki
  • kilka listków bazylii

Sposób przygotowania:

Omlet z pomidorem
Obranego ze skórki pomidora (u mnie malinowy) pokroić na plasterki. Smażyć pod przykrycie ok.3-4 minut na rozgrzanym oleju posypując solą i ulubionymi ziołami np.zieloną czubrycą-w oryginale sól ziołowa ).

Rozkłócić jajko z mąką i mlekiem na gęstą ,jednolitą masę. Cebulę obrać i drobniutko pokroić,lekko posolić. Bazylię opłuka,osuszyć i także posiekać. Wymieszać je z ciastem.

Na podsmażone pomidory wylać wymieszaną masę i smażyć pod przykryciem ok.3 minuty.

Za pomocą pokrywy lub płaskiego talerza omlet zsunąć i przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze z 2 minuty.

Tagi:

omlety dania