Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Omlet z prawdziwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sezon na grzyby w pełni i to najlepszy moment na przygotowywania omleta który pachnie lasem i jesienią.

Omlet z prawdziwkami

Składniki:

Omlet z prawdziwkami

 

  • 4 jajka
  • łyżka masła
  • 8 łyżek słodkiej śmietanki
  • cebula dymka
  • garść prawdziwków
  • sól pieprz

Sposób przygotowania:

Omlet z prawdziwkami
Na patelni rozpuść masło i zeszklij na nim posiekaną cebulę dymkę, po chwili dodaj umyte i pokrojone prawdziwki. W miedzy czasie przygotuj ciasto omletowe.

Do miski wbij jajka i dodaj do nich słodką śmietankę, całość dopraw solą i pieprzem. Gotowe ciasto podbij trzepaczką i wylej je na smażące się grzyby.

Kiedy krawędź omleta zacznie się ścinać poszarp ją łyżką tak aby reszta płynnego ciasta rozlała się po patelni.

Omleta przekręć na drugą stronę i smaż aż do zrumienienia, podawaj na ciepło.