Sposób przygotowania:
Omlet zapiekany z serem
Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Jaja umyć, wbić do miski lub niedużego garnka, ubić trzepaczką lub mikserem. Nie przerywając ubijania dodać mąkę, mleko i przyprawy. Przygotować patelnie, rozgrzać na niej tłuszcz i usmażyć masę jajeczną tylko z jednej strony, kilkakrotnie podważając omlet drewnianą łopatką.Posypać go po wierzchu startym żółtym serem. Włożyć do nagrzanego w tym czasie piekarnika na około 10 minut, po tym czasie ostrożnie wyjąć, poprószyć szczypiorkiem, pokropić ketchupem, podzielić na 2 porcje i natychmiast podawać. Jeść z grzankami z pieczywa tostowego i surówką z pomidorów i cebuli. Rada: Gromadząc przybory niezbędne do przyrządzenia tego omletu, należy pamiętać, aby rączka patelni była żaroodporna, bowiem, jak wynika z przepisu w tym samym naczyniu omlet smażymy i potem zapiekamy
Hipa73
dusia30
kacia23