nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Omlet ze szczypiorkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Szybki do przygotowania i wyrazisty w smaku omlet świetny na śniadanie, jak i w ramach kolacji, czy łatwej i smacznej przekąski.

Omlet ze szczypiorkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Omlet ze szczypiorkiem

 

Sposób przygotowania:

Omlet ze szczypiorkiem
Jajka wbijamy do miseczki. Dodajemy do nich sporą dawkę granulowanego czosnku oraz solimy i przyprawiamy je pieprzem w ilości wedle upodobania, uznania i wszystko mieszamy. Opłukany szczypiorek niezbyt grubo kroimy. Na patelni rozpuszczamy masło. Gdy masło się rozpuści wylewamy na patelnię rozbełtane, doprawione jajka. Wylaną na patelnię jajeczną masę posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Przykrywamy patelnię pokrywką i zostawiamy na chwilę na niedużym ogniu do momentu, aż jajka się nie zetną, aż omlet nie będzie gotowy. Nie trzeba przekręcać omletu i smażyć z obu stron, omlet nakryty pokrywką przygotuje się bez konieczności przekręcania go na drugą stronę. Omlet pysznie smakuje sam, jak i z ulubionymi dodatkami - wszelakimi sosami, czy ketchupem.
Omlet ze szczypiorkiem
Potrzebne do przygotowania omletu jajka wbite do miseczki i obsypane przyprawami.
Omlet ze szczypiorkiem
Rozpuszczone na patelni masło przed wylaniem masy jajecznej z której powstanie omlet.
Omlet ze szczypiorkiem
Masa jajeczna przelana na patelnię obsypana pokrojonym szczypiorkiem.
Omlet ze szczypiorkiem
Masa jajeczna podczas smażenia nakryta przykrywką dzięki czemu nie trzeba przekręcać omletu na drugą stronę do smażenia.

Tagi:

jajko jajka omlet