Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Smaki Japonii

Omurice - wersja Buni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kuchnia japońska fascynuje mnie od dawna . Ze zrozumiałych względów częściej wykorzystuję pomysł niż oryginalną recepturę .

Omurice - wersja Buni Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Omurice - wersja Buni

 

  • 1/4 szklanki gęstego gulaszu
  • 1/4 szklanki ryżu ugotowanego ( raczej kleistego )
  • 6 łyżek pokrojonego szczypiorku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • sól
  • 2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Omurice - wersja Buni
Wymieszać ryż z gulaszem i połową szczypioru . Jajka wymieszać ze śmietanką - osolić . Na patelni rozgrzać olej . Wylać masę jajeczną i smażyć jak omlet na małym gazie . Kiedy już zetnie się całkowicie wyłożyć na środek farsz . Założyć jeden bok , potem drugi . Zsunąć na talerz . Przykryć omlet kawałkiem czystego płótna ( gazą ) lub papierowym ręcznikiem kuchennym i przewrócić tak by założenie było pod spodem . Uciskając nadać mu owalny kształt . Udekorować .Jeść łyżką . Można robić z gulaszem drobiowym , wieprzowym , wołowym .W oryginale był kurczak duszony z cebulą , czosnkiem , pomidorami . Odmianą Omurice jest Omusoba gdzie ryż zastępuje makaron
Omurice - wersja Buni
Etap 1
Omurice - wersja Buni
Etap 2

Tagi:

ryż jajko jajka