msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Oponki.

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Z przepisu mojej mamy. Zamiast mielonego sera dałam gotowy i musiałam zwiększyć ilość mąki w przepisie. W oryginale były 2 szklanki.

Oponki.

Składniki:

Oponki.

 

  • 0,5 kg serka śmietankowego mielonego (ja użyłam serka z wiadereczka z Biedronki Zielona Łąka)
  • ok. 4 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ok. 1,5 l oleju do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Oponki.
Składniki na ciasto wyrobić. Mąkę dosypywać stopniowo (zależy jak wilgotny mamy ser). Ma się nie kleić do rąk. Wałkujemy na ok. 1 cm placki, podsypujemy mąką i wycinamy szklanką kółka. W nich małym kieliszkiem wycinamy dziurki. I teraz mamy do wyboru, albo zostawiamy małe kulki z wyciętych środków, albo zagniatamy je z powrotem i wycinamy następne oponki. Olej mocno rozgrzewamy w szerokim rondlu lub garnku i wrzucamy pierwszą partię oponek.Muszą luźno pływać, gdyż w trakcie smażenia powiększają swoją objętość. Płomień zmniejszyć i wrzucać oponki stopniowo, nie wszystkie na raz. Gdy będą miały kolor jasnobrązowy odwracamy je na drugą stronę. Ja robiłam to szpadką do szaszłyków. Smażyłam także te małe środki, wycięte kieliszkiem i wyglądały jak małe pączuszki. Po wyjęciu z oleju kładłam oponki na ręczniku papierowym, by odsączyć tłuszcz. Następnie posypywałam cukrem pudrem. Najlepsze są do konsumpcji tego samego dnia.

Tagi:

jajko jajka