Sposób przygotowania:
Oponki jogurtoweETAP 1:
Do miski przekładam drożdże, dodaję letnie mleko, wsypuję łyżkę mąki, szczyptę cukru i rozrabiam zaczyn.
Powinien mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Do zaczynu dodaję resztę mąki przesianej, sól, jogurt. Żółtka ucieram z łyżką cukru osobno mikserem. Dodaję co ciasta i wyrabiam mikserem.
ETAP 2:
Ciasto ma być elastyczne, nie za rzadkie, luźniejsze niż na ciasto drożdżowe. Odstawiam przykryte do wyrośnięcia na półtorej godziny w ciepłe miejsce.
ETAP 3:
Ciasto przekładam na stolnicę podsypaną delikatnie mąką, i wałkuję na grubość 1 cm.Jeżeli ciasto się klei za bardzo dodaję trochę mąki.
Szklanką wycinam koła, a środek wycinam małym kieliszkiem.
ETAP 4:
Układam oponki na papierze do pieczenia i przykrywam żeby nie wyschły, zostawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
W garnku rozgrzewam smalec do temp 175 stopni. Temperaturę sprawdzam też w ten sposób że wkładam kawałek ziemniaka obranego i powinien się zrumienić w ciągu minuty.
Wkładam po 4 oponki i smażę z każdej strony aż będą rumiane. Wyjmuję na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Tłuszcz nie może być za gorący bo oponki będą się palić, dlatego w trakcie zmniejszam potem płomień. Jak zrumienią się z jednej strony dopiero wtedy przekładam je na drugą stronę . Lukruję je jeszcze ciepłe.
Do miski wsypuję cukier puder robię to na oko, dodaję sok z cytryny, i wlewam bardzo małym strumieniem odrobinę wody gorącej. Jak lukier jest za rzadki dosypuję cukru, jak za gęsty dolewam wodę.
Oponki zanurzam z jednej strony w lukrze i układam na talerzu żeby obciekły z nadmiaru lukru.
CORAL