Sposób przygotowania:
Domowe oponki serowe
Mąkę i sodę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy. Ser należy zmielić (nie polecam sera z wiaderka, trzeba dać więcej mąki i oponki mogą wyjść za twarde). W mące robimy dołek, wbijamy jajo, dodajemy cukier, ocet i ser. Wyrabiamy gładkie ciasto, (może być trochę klejące) podsypujemy mąką, ale nie za dużo. Wyrobione ciasto należy rozwałkować na około 1 cm i wykrawać kółka, a w nich mniejsze kółeczka np wąskim kieliszkiem. W garnku rozgrzać olej, wkładać oponki i smażyć z obu stron uważając aby nie przypalić. Układać na ręczniku papierowym aby osączyć z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem. Z podanych składników wychodzi ok 13 oponek (ja zrobiłam dodatkowo kilka kuleczek - środków). Smacznego :)