Sposób przygotowania:
Drożdżowe oponki i pączuszki
Robimy rozczyn: drożdże mieszamy z 1 łyżką mąki, 1,5 łyżeczki cukru i 3/4 szklanki ciepłego mleka, zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. 1 całe jajko i 4 żółtka ucieramy z cukrem wanilinowym. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy 1,5 łyżeczki soli i mieszamy. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, a następnie ubite jajka. Wyrabiamy przez 10-15 minut, dodajemy stopione i ostudzone masło i wyrabiamy jeszcze przez kolejne 10 minut, podsypując lekko mąką. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wałkujemy je na gruby placek ok. 1 cm. Szklanką wycinamy krążki, a małym kieliszkiem w środku małe krążki. W ten sposób za jednym razem będziemy mieli oponki i małe pączuszki. Wycięte oponki i pączuszki odkładamy do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Z tych proporcji wychodzi około 25 oponek i 40 małych pączuszków. Podrośnięte odwracamy po kilku minutach i zostawiamy jeszcze parę minut. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na rumiany kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, żeby osączyć z tłuszczu. POLEWA CZEKOLADOWA: W rondelku podgrzewamy około 6-8 łyżek mleka wraz z połamanymi czekoladami i roztapiamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając. Gotową polewą czekoladową polewamy oponki i pączuszki, następnie posypujemy wiórkami kokosowymi. Zostawiamy na półmiskach lub talerzach do zastygnięcia polewy. SMACZNEGO :)
marietta