katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Oponki serowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Fajna pączkowa odmiana. Oponki przygotowuję się bez dłuższego czasu oczekiwania. Są szybkie i smaczne.

Oponki serowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Oponki serowe

 

  • ser 1/2 kg z wiaderka(dobry)
  • mąka pszenna 3 szkl
  • żółtka 4 szt
  • cukier 2-3 łyżki
  • kwaśna śmietana 2-3 łyżki
  • soda oczyszczana 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • spirytus 1 łyżka
  • tłuszcz do smażania
  • cukier puder do oprószania

Sposób przygotowania:

Oponki serowe
Żółtka z cukrem ucieramy najlepiej na puszystą masę, dodajemy ser, śmietanę i mąkę z proszkiem i sodą. Łączymy wszystkie składniki i dodajemy spirytus. Stolnicę oprószamy mąką, ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy.

Ciasto powinno być gęste i lekko klejące, które oprószamy mąką. Dzielimy je na kawałki i każdy wałkujemy na placek o grubości ok1 -1 1/2 cm. Krążki wycinamy szklanką a środki małym kieliszkiem albo nakrętką.

Powstałe kuleczki zagniatamy ponownie albo smażymy mini pączki.

Oponki smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu i osączamy na papierowym ręczniku.

Oprószamy cukrem pudrem.
Oponki serowe
Bardzo smaczne oponki z dodatkiem sera.
Oponki serowe
Do ubitych żółtek dodajemy ser a następnie mąkę z sodą i proszkiem.
Oponki serowe
Usmażone oponki osączamy na papierowym ręczniku i przestudzamy.