Sposób przygotowania:
Oponki serowe
Żółtka z cukrem ucieramy najlepiej na puszystą masę, dodajemy ser, śmietanę i mąkę z proszkiem i sodą. Łączymy wszystkie składniki i dodajemy spirytus. Stolnicę oprószamy mąką, ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy.
Ciasto powinno być gęste i lekko klejące, które oprószamy mąką. Dzielimy je na kawałki i każdy wałkujemy na placek o grubości ok1 -1 1/2 cm. Krążki wycinamy szklanką a środki małym kieliszkiem albo nakrętką.
Powstałe kuleczki zagniatamy ponownie albo smażymy mini pączki.
Oponki smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu i osączamy na papierowym ręczniku.
Oprószamy cukrem pudrem.
Ciasto powinno być gęste i lekko klejące, które oprószamy mąką. Dzielimy je na kawałki i każdy wałkujemy na placek o grubości ok1 -1 1/2 cm. Krążki wycinamy szklanką a środki małym kieliszkiem albo nakrętką.
Powstałe kuleczki zagniatamy ponownie albo smażymy mini pączki.
Oponki smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu i osączamy na papierowym ręczniku.
Oprószamy cukrem pudrem.