WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1020]

Oponki serowe z marmoladą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Oponki serowe szprycowane po usmażeniu marmoladą i posypane cukrem pudrem to pyszny przysmak karnawałowy.

Oponki serowe z marmoladą  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Oponki serowe z marmoladą

 

  • 250 g sera białego półtłustego ( gotowy mielony)
  • 2 małe jajka
  • 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy 16g
  • kilka kropel aromatu waniliowego do ciast
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • 1 niepełna łyżeczka sody oczyszczonej
  • marmolada różana
  • cukier puder
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Oponki serowe z marmoladą

ETAP 1:

Ser włożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Do sera wbić jajka, wsypać cukry. Dodać zapach waniliowy, śmietanę, ocet i sodę. Na końcu wsypywać partiami mąkę zagniatając jednocześnie ciasto. Ciasto powinno być elastyczne.

Zagniecione ciasto rozwałkować na grubość ok. 1cm-1,5cm i za pomocą szklanki wykrawać kółka. W środku każdego kółka wykrawać dziurkę zakrętką od butelki.

Oponki smażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu wykładać na ręcznik papierowy. Lekko przestudzić i na szprycować marmoladą.

Posypać cukrem pudrem.

Oponki serowe z marmoladą
Oponki serowe szprycowane po upieczeniu marmoladą

Tagi:

oponki.