WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Drożdżówki z borówkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, mocno maślane drożdżówki bogato nadziewane borówkami, posypane sporą ilością chrupiącej kruszonki.

Drożdżówki z borówkami

Składniki:

Drożdżówki z borówkami

Ciasto

Nadzienie

Kruszonka

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z borówkami

Ciasto

Drożdżówki z borówkami
Ciasto powinno dobrze wyrosnąć w ciepłym miejscu pod przykryciem.

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i drożdże. Dodajemy wszystkie płynne składniki i zagniatamy dokładnie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 3 godziny.

Borówki

Drożdżówki z borówkami
Suche borówki mieszamy z mąką ziemniaczaną i cukrem.

Oczyszczone borówki mieszamy z mąką ziemniaczaną i cukrem.

Formowanie

Drożdżówki z borówkami
Bułki bardzo dokładnie zalepiamy, by sok nie wypłynął.

Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy koła. Nadziewamy borówkami i dokładnie zlepiamy. Odkładamy pod przykryciem do wyrośnięcia na pół godziny.
W tym czasie mieszamy mąkę z cukrem i masłem, tworząc kruszonkę.

Pieczenie

Drożdżówki z borówkami
Drożdżówki pieczemy w sporych odstępach od siebie.

Każdą bułkę obsypujemy kruszonką i na blaszce wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok 25 minut, aż ładnie się przyrumienią.