jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Oponki z ricottą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Delikatne, miękkie oponki na bazie ricotty, wykończone czekoladą stanowią idealną karnawałową słodycz:). Po prostu rozpływają się w ustach.

Oponki z ricottą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Oponki z ricottą

CIASTO:

  • 250 gram mąki,
  • 250 gram ricotty,
  • 2 żółta,
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka sody

DODATKOWO:

  • 1 mleczna czekolada do dekoracji,
  • 1 gorzka czekolada do dekoracji,
  • 1 biała czekolada do dekoracji,
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Oponki z ricottą

ETAP 1

Oponki z ricottą
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta, czyli ricottę, żółta, cukier, sodę, alkohol oraz śmietanę.

ETAP 2

Oponki z ricottą
przygotowujemy serowe ciasto

Zagniatamy składniki do uzyskania jednolitego ciasta.

ETAP 3

Oponki z ricottą
Formujemy oponki

Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 1,2 cm Z ciasta wycinamy od szklanki koła.

W każdym kole mniejszą foremką (u mnie foremka na rurki) wycinamy mniejsze kółko.

Resztki ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy i wycinamy kolejne oponki.

ETAP 4

Oponki z ricottą
Oponki smażymy z dwóch stron do zrumienienia

Miedzy czasie rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wrzucamy oponki. Smażymy je z dwóch stron do zrumienienia.

ETAP 5

Oponki z ricottą
Oponki odsaczamy na papierowym ręczniku

Gotowe dokładnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i studzimy.

Gdy oponki ostygną przystępujemy do ich dekorowania.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy oddzielnie czekoladę mleczną, gorzką i białą.

Płynnymi czekoladami dowolnie dekorujemy oponki. Gdy czekolada zastygnie deser jest gotowy.