Sposób przygotowania:
Oponki z ricottąETAP 1
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta, czyli ricottę, żółta, cukier, sodę, alkohol oraz śmietanę.
ETAP 2
Zagniatamy składniki do uzyskania jednolitego ciasta.
ETAP 3
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 1,2 cm Z ciasta wycinamy od szklanki koła.
W każdym kole mniejszą foremką (u mnie foremka na rurki) wycinamy mniejsze kółko.
Resztki ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy i wycinamy kolejne oponki.
ETAP 4
Miedzy czasie rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wrzucamy oponki. Smażymy je z dwóch stron do zrumienienia.
ETAP 5
Gotowe dokładnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i studzimy.
Gdy oponki ostygną przystępujemy do ich dekorowania.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy oddzielnie czekoladę mleczną, gorzką i białą.
Płynnymi czekoladami dowolnie dekorujemy oponki. Gdy czekolada zastygnie deser jest gotowy.
gusia1000