Sposób przygotowania:
Oponki z zeszytu mojej Mamy
Do miski przesypuję mąkę, dodaję twaróg, żółtka, cukier, cukier z wanilią, sodę, śmietanę, spirytus i masło - zagniatam ciasto.
Ciasto dziele na 2 części, wałkuję na grubość 1 cm - wykrawam szklanką kółka w których wykrawam mniejsze kółeczka.
Olej podgrzewam ze smalcem, wrzucam oponki i smażę po kilka chwil do zarumienienia z dwóch stron.
Wyciągam na papierowy ręcznik. Przekładam na patere - oprószam cukrem pudrem.
Ciasto dziele na 2 części, wałkuję na grubość 1 cm - wykrawam szklanką kółka w których wykrawam mniejsze kółeczka.
Olej podgrzewam ze smalcem, wrzucam oponki i smażę po kilka chwil do zarumienienia z dwóch stron.
Wyciągam na papierowy ręcznik. Przekładam na patere - oprószam cukrem pudrem.
CORAL
Konczi
:) jeszcze kilka sztuk zostało - zapraszam więc ;)