bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Oponki z serem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Karnawał się kończy więc na ostatki postanowiłam usmażyć oponki z serem, przygotowanie ich zajęło mi niecałą godzinę.

Oponki z serem

Składniki:

Oponki z serem

 

  • 0,5 kilograma mąki pszennej
  • 0,5 kilograma tłustego sera białego mielonego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 5 żółtek
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kieliszek spirytusu
  • Dodatkowo:
  • 1 kilogram smalcu
  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Oponki z serem
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, śmietanę, cukier oraz pozostałe składniki, zagniatamy ciasto. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto wałkujemy na grubość 1 cm.. Za pomocą szklanki i małego kieliszka wycinamy oponki. W głębokiej patelni lub garnku roztapiamy smalec, na gorący smalec wrzucamy oponki i smażymy na rumiany kolor z obydwu stron. Usmażone oponki układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, pozostawiamy do ostudzenia. Przed podaniem oponki posypujemy cukrem pudrem.