Sposób przygotowania:
Oponki z czekoladą
Sposób przyrządzenia: Z drożdży, połowy ciepłego mleka i kilku łyżek mąki rozrabiamy rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Żółtka i całe jajko ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i rumem. Mąkę przesiewamy i mieszamy z resztą mleka, utartymi żółtkami i wyrośniętym rozczynem.
Wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie odstawać od ręki. Wlewamy roztopione i ostudzone masło i jeszcze chwilę wyrabiamy aż dokładnie połączy się z ciastem.Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagniatamy. Rozwałkowujemy delikatnie na grubość 2 cm. Szklanką wykrawamy krążki.
W każdym krążku wycinamy otwór ( ja to zrobiłam za pomocą zakrętki od butelki ). Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Smażymy po kolei na gorącym na oleju, aż się zezłocą. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Lekko ostudzone polewamy roztopioną polewą czekoladową i ewentualnie posypujemy dodatkowo cukrem pudrem.
Wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie odstawać od ręki. Wlewamy roztopione i ostudzone masło i jeszcze chwilę wyrabiamy aż dokładnie połączy się z ciastem.Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagniatamy. Rozwałkowujemy delikatnie na grubość 2 cm. Szklanką wykrawamy krążki.
W każdym krążku wycinamy otwór ( ja to zrobiłam za pomocą zakrętki od butelki ). Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Smażymy po kolei na gorącym na oleju, aż się zezłocą. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Lekko ostudzone polewamy roztopioną polewą czekoladową i ewentualnie posypujemy dodatkowo cukrem pudrem.
Netka
U nas też zawsze robiło się z białym serem:)
jaNina
zozolek
Ostra na Słodko
Składniki
1/2 kg sera białego
1/2 kg mąki
1 niepełna szkl. cukru
3 jajka
1/4 kostki margaryny
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżko octu
2 łyżeczki sody
olejek pomarańczowy do smaku ( lub inny ulubiony)
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ser zmielić następnie na stolnicy połączyć z resztą składników zagnieść ciasto. Wałkować na grubość ok 1 cm wykrawać kułka szklanką nast. w środku kieliszkiem tak, zeby powstala oponka.
Smażyć na bardzi rozgrzanym oleju aż do zrumienienia z obu stron. Oleju musi być sporo - oponki w trakcie smażenia mają w nim pływać :-).
Odsączyć na papierowym ręczniku tłuszcz, posypać cukrem pudrem i jeść !