Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Oponki z czekoladą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepyszne drożdżowe oponki z mleczną czekoladą, oprószone cukrem pudrem - wprost idealne na Tłusty Czwartek.

Oponki z czekoladą

Składniki:

Oponki z czekoladą

 

  • ( ok. 15 szt )

 

  • mąka - 300 g
  • mleko - 125 ml
  • żółtka - 3 szt
  • jajko - 1 szt
  • cukier - 50 g
  • cukier waniliowy - 1 op
  • masło - 50 g
  • rum - 2 łyżki
  • drożdże - 40 g
  • olej do smażenia - ok. 700 ml
  • polewa czekoladowa - 1 op

 

 

Sposób przygotowania:

Oponki z czekoladą
Sposób przyrządzenia: Z drożdży, połowy ciepłego mleka i kilku łyżek mąki rozrabiamy rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Żółtka i całe jajko ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i rumem. Mąkę przesiewamy i mieszamy z resztą mleka, utartymi żółtkami i wyrośniętym rozczynem.



Wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie odstawać od ręki. Wlewamy roztopione i ostudzone masło i jeszcze chwilę wyrabiamy aż dokładnie połączy się z ciastem.Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagniatamy. Rozwałkowujemy delikatnie na grubość 2 cm. Szklanką wykrawamy krążki.



W każdym krążku wycinamy otwór ( ja to zrobiłam za pomocą zakrętki od butelki ). Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Smażymy po kolei na gorącym na oleju, aż się zezłocą. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Lekko ostudzone polewamy roztopioną polewą czekoladową i ewentualnie posypujemy dodatkowo cukrem pudrem.