anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na pączki, chrusty, oponki

Oponki serowe mojej babci

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Smakowite oponki serowe:)

Oponki serowe mojej babci

Składniki:

Oponki serowe mojej babci

 

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy podwójny
  • 400 gram białego zmielonego sera
  • 500 gram mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczanej
  • 4 żółtka
  • 2 jajka całe
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • 2 łyżki jogurtu lub zsiadłego mleka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Oponki serowe mojej babci
Zmielony ser przełożyć do miski, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać roztrzepane jajka, sól, mąkę wymieszaną w mleku sodę i proszek. Zagnieść ciasto, stolnicę podsypać mąką, wyłożyć ciasto. Jeżeli będzie się lepić do ręki , podsypać jeszcze mąką i zagnieść. Rozwałkować placek i wykrawać grubsze kółka szklanką, środek wykrawać mniejszą szklaneczką lub kieliszkiem. Oponki układać na ścierce, przykryć drugą ściereczką i czekać aż wyrosną około 30 min. Rozgrzać olej w rondlu i smażyć oponki na małym ogniu na jasno złoty kolor. Usmażone oponki odsączyć na ręczniku kuchennym, następnie posypać cukrem pudrem. Smacznego.