Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Orange curd

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Zafascynowana smakiem lemon curd, postanowiłam zrobić także z pomarańczy. Efekt? PYSZNY!

Orange curd

Składniki:

Orange curd

 

 

Sposób przygotowania:

Orange curd
Pomarańcze umyć i sparzyć. Przekroić na połówki i wycisnąć sok, dodać miąższ. Umieścić je w rondelku, wbić jajka, wsypać cukier i dodać mąkę ziemniaczaną. Zmiksować blenderem. Na małym ogniu gotować cały czas mieszając, należy uważać aby się krem nie przypalił. Gdy się zagotuje dodać masło, zamieszać do rozpuszczenia, zagotować i 2 minuty trzymać na ogniu, cały czas mieszając. Przelać do szczelnie zamykanego naczynia i wystudzić. Przechowywać w lodówce. Podawać do deserów.

Tagi:

jajko jajka