anecia04

anecia04

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

Orecchiette z brokułami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pasta w kształcie uszek.. mmm

Orecchiette z brokułami

Składniki:

Orecchiette z brokułami

 

  • 250 g makaronu orecchiette (w kształcie uszek)
  • Makaron orecchiette ma kształt uszek (z włoskiego orecchio to ucho), jednak nie są to uszka znane u nas w Polsce i przygotowywane na Boże Narodzenie (te we Włoszech noszą z kolei nazwę tortellini). Orecchiette dostępne są w dobrych delikatesach na terenie naszego kraju, niedrogie, a w dodatku szeroki wybór włoskich producentów.

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Orecchiette z brokułami
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z odrobiną oliwy z oliwek extra vergine 12 minut
- W między czasie przygotowujemy brokuły: Myjemy, rozdzielamy na drobne różyczki i blanszujemy dosłownie 3 minuty. Hartujemy.
- Na patelni z odrobiną oliwy z oliwek podsmażamy posiekany czosnek, wrzucamy brokuły. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawową mieszanką.
- Ugotowany makaron odcedzamy i lekko płuczemy w wodzie. Odsączamy z wody. Gotowe orecchiette wrzucamy na patelnię z brokułami, dodajemy posiekane suszone pomidory. Dodajemy wiórki parmezanu. Mieszamy delikatnie

Danie podawać natychmiast przybrane liśćmi selera naciowego i płatami parmezanu.