Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Orientalna kawa mrożona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna kawa mrożona o orientalnym posmaku

Orientalna kawa mrożona

Składniki:

Orientalna kawa mrożona

 

  • 6 łyżek kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżeczki cukru
  • 150 ml wrzącej wody
  • 300 ml mleka 2 %
  • 1,5 cm kawałek świeżego imbiru
  • 6 ziaren kardamonu
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 średniej laski wanilii

 

Sposób przygotowania:

Orientalna kawa mrożona
Imbir obieramy kroimy na cienkie plasterki. Z kardamonu wyciągamy ziarenka, które rozdrabniamy w moździerzu. Dodajemy 1/2 łyżeczki cynamonu, ziarenka z laski wanilii, kawę i cukier. Zalewamy wrzącą wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do czasu aż kawa wystygnie, następnie schładzamy w lodówce. Mleko mocno schładzamy, ubijamy spieniaczem do czasu aż będzie sztywne. Przekładamy do 3 wysokich szklanek. Kawę przecedzamy przez sitko i wlewamy po łyżeczce do do szklanek z mlekiem. Posypujemy pozostałym cynamonem.

Tagi:

kawa