thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

SUPERPRZEPIS

Orientalna zupa z brokułami i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny orientalny "rosołek" z brokułami, młodą marchewką, trawą cytrynową i krewetkami

Orientalna zupa z brokułami i marchewką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Orientalna zupa z brokułami i marchewką

 

  • 2 kostki bulionowe
  • 300 g różyczek brokuła
  • 3 młode marchewki
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 1 czerwona cebulka
  • 3 ząbki czosnku
  • 12 mrożonych krewetek tygrysich
  • sos sojowy
  • 3 łyżki oleju
  • ostra mielona papryka

 

  • Do podania:
  • makaron ryżowy nitki (błyskawiczny) oraz listki kolendry

 

Sposób przygotowania:

Orientalna zupa z brokułami i marchewką
W garnku zagotować 1,2 l wody z kostkami bulionowymi. Dodać pokrojoną marchew, krążki trawy cytrynowej i gotować 10 minut pod przykryciem. Wrzucić różyczki brokuła, pokrojoną na ćwiartki cebulę oraz pokrojone ząbki czosnku. Gotować jeszcze kilka minut (uwaga - nie rozgotować brokuła!). Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć chwilę krewetki - 2 minuty, na silnym ogniu,mieszając. Zawartość patelni dodać do zupy. Doprawić sosem sojowym i dla pikantnego posmaku - ostrą papryką. W miseczkach umieścić makaron ryżowy (ilość dowolna)i zalewać gorącą zupą. Posypać kolendrą. Podawać po chwili jak makaron zmięknie.
Orientalna zupa z brokułami i marchewką
Etap 1
Orientalna zupa z brokułami i marchewką
Etap 2