Sposób przygotowania:
Orientalne mięso z ryżem
Zaczynamy od obmycia piersi kurczaka oraz namoczenia ryżu. Kroimy pierś w drobną kostkę i wrzucamy do miski (w miarę głębszej), osalamy, dodajemy pieprzu, curry oraz sosu sojowego (około dwie, trzy łyżki stołowe), mieszamy i zostawiamy na około kwadrans, pół godzinki. Kroimy cebulę w drobną kostkę i wrzucamy na gorący tłuszcz, odrobinę solimy i smażymy póki nie zrobi się szklista, dorzucamy zamarynowane mięsko i smażymy. Gdy mięso już się lekko podsmaży zmniejszamy ogień i zostawiamy aby się wolno smażyło od czasu do czasu mieszając Pamiętacie jeszcze o ryżu? Wypadałoby go ugotować (w lekko osolonej wodzie), najlepiej nie od końca aby był jeszcze odrobinkę twardy, odcedzamy go i dodajemy do mięsa na patelni, podkręcamy ogień i smażymy, uważając aby ryż się nie przypalił. Oczywiście możemy i mięso i ryż podawać osobno, jak kto lubi. W każdym bądź razie, na talerzu dodajemy jeszcze trochę kiełków i dekorujemy odrobiną sosu sojowego (najlepiej gdy jest gęstszy, wtedy można ciekawiej zaaranżować dekorację) obok potrawy. Bon apatite! :)
mamqa
mamqa
Polecam wszystkim.