Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Orientalne skrzydełka kurczaka z grilla

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Orientalne skrzydełka kurczaka z grilla: Przygotować skrzydełka. Odciąć i usunąć szczytową część skrzydełka.

Orientalne skrzydełka kurczaka z grilla

Składniki:

Orientalne skrzydełka kurczaka z grilla

 

  • 15 skrzydełek kurczaka

 

  • Marynata:

 

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sake (lub czystej wódki)
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z tartego imbiru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek ( smaczniejsze z olejem sezamowym)
  • 1 posiekany ząbek czosnku

 

 

Sposób przygotowania:

Orientalne skrzydełka kurczaka z grilla

Przygotować grill. Odciąć i usunąć szczytową część skrzydełka kurczaka. Pozostałe podzielić na połowę przecinając je w stawie łokciowym. Wszystkie składniki marynaty, z wyjątkiem oleju wymieszać W misce zalać tak przygotowane skrzydełka marynatą i odstawić w chłodne miejsce na minimum 6 godzin, a najlepiej na kilkanaście. Skrzydełka obsączyć z marynaty, polać olejem, wymieszać i odstawić jeszcze na 1 godzinę Rozgrzać dobrze grill, piec 5 – 8 minut z każdej strony.