Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Orientalny gulasz wieprzowy z plantanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wieprzowina i warzywa idealnie skomponowały się z lekko słodkim bananem. Sos z gulaszu na bazie jogurtu naturalnego to poezja smaków, aromatyczny, orientalny, kremowy o pięknym żółtym kolorze.

Orientalny gulasz wieprzowy z plantanem

Składniki:

Orientalny gulasz wieprzowy z plantanem

 

  • 500g. szynki wieprzowej
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 1/2 cebuli
  • 1 plantan ( banan warzywny)
  • olej rzepakowy z chili , pomidorami i bazylią do smażenia ( można zastąpić tradycyjnym)
  • sól , pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka sosu piri-piri
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki kminku w proszku
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • natka pietruszki do posypania na talerzu

Sposób przygotowania:

Orientalny gulasz wieprzowy z plantanem

ETAP 1:

Orientalny gulasz wieprzowy z plantanem

Szynkę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Selera oraz obraną cebulę pokroić w kostkę.

ETAP 2:

Orientalny gulasz wieprzowy z plantanem

Przesmażyć cebulę z selerem, dodać szynkę. Smażyć na rumiano.

ETAP 3:

Orientalny gulasz wieprzowy z plantanem

Wlać wody tyle, by zakryła składniki, dusić do miękkości mięsa. Plantana pokroić w kostkę, dodać na patelnie, wymieszać.

ETAP 4:

Orientalny gulasz wieprzowy z plantanem

Wlać sos sojowy, sos piri-piri oraz wsypać przyprawy. Wlać jogurt naturalny. Dusić kolejne 30 min do zgęstnięcia sosu i miękkości plantana.