jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Orientalny żurawinowy gulasz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Gulasz ten najczęściej podaje w towarzystwie ryżu.

Orientalny żurawinowy gulasz Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orientalny żurawinowy gulasz

 

  • Składniki:
  • 400 g piersi z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • Około ¾ szklanki suszonej żurawiny,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1/3 łyżeczki cynamonu,
  • Około ¼ łyżeczki kardamonu,
  • Około 1/3 łyżeczki imbiru,
  • 1 papryczka chilli,
  • Około 1-1,5 szklanki bulionu (może być z kostki),
  • Olej do smażenia,
  • Sól, pieprz do smaku,

 

Sposób przygotowania:

Orientalny żurawinowy gulasz
Filet z kurczaka płuczemy, osuszamy a następnie kroimy w paski - podłużne kawałki. Papryczkę chilli drobno siekamy . Dodajemy ją wraz z cynamonem do mięsa. Razem mieszamy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i rumienimy na oleju. Do gotowej dokładamy przygotowany filet. Obsmażamy go. Następnie dodajemy miód i żurawinę. Całość doprawiamy do smaku imbirem i kardamonem. Gdy przyprawy zaczną wydzielać aromat podlewamy mięso bulionem i dusimy do momentu odparowania płynu. Na koniec ostatecznie doprawiamy do smaku.
Orientalny żurawinowy gulasz
Filet drobiowy dzielimy na podłużna kawałki.
Orientalny żurawinowy gulasz
Do pokrojonego mięsa dodajemy pokrojona papryczkę oraz cynamon
Orientalny żurawinowy gulasz
Pokrojona cebulę rumienimy. Dodajemy do niej mięso i obsmażamy
Orientalny żurawinowy gulasz
Po dodaniu bulionu dusimy mięso wraz z przyprawami i zurawiną