SUPERPRZEPIS

Pasztet z cukinii i pieczarek

  • 6
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Pasztet z cukinii i pieczarek Więcej zdjęć (6)

Ten pasztet smakuje nawet tym dla, których pasztet kojarzy się wyłącznie z mięsem. Jest pikantny i aromatyczny, delikatny i jednocześnie pożywny, bogaty w wartościowe składniki. Świetnie smakuje z kromką razowego chleba.

Składniki:

Pasztet z cukinii i pieczarek

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z cukinii i pieczarek
Startą na dużych oczkach tarki cukinię posolić i odstawić na sitku na godzinę, następnie lekko odcisnąć z soku. Oczyszczone pieczarki zetrzeć na tarce jarzynowej i smażyć na suchej patelni, aż odparuje sok.

Pieczarki przełożyć do miski, a na tej samej patelni usmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę na oleju. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

Do miski z pieczarkami dodać odciśniętą z soku cukinię, usmażoną cebulę, ugotowaną kaszę jaglaną, starty na tarce cheddar, roztrzepane jajka, siemię lniane, otręby i przyprawy. Całość starannie wyrobić, a następnie przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 30x11 cm.

Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 60 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Pasztet z cukinii i pieczarek
Startą cukinię posolić i odstawić aby puściła sok.
Pasztet z cukinii i pieczarek
Pieczarki zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Pasztet z cukinii i pieczarek
Wszystkie składniki ,asy pasztetowej wymieszać.
Pasztet z cukinii i pieczarek
Pasztet kroić dopiero po dokładnym wystudzeniu.
Pasztet z cukinii i pieczarek