Sposób przygotowania:
Pasztet z cukinii i pieczarek
Startą na dużych oczkach tarki cukinię posolić i odstawić na sitku na godzinę, następnie lekko odcisnąć z soku. Oczyszczone pieczarki zetrzeć na tarce jarzynowej i smażyć na suchej patelni, aż odparuje sok.
Pieczarki przełożyć do miski, a na tej samej patelni usmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę na oleju. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do miski z pieczarkami dodać odciśniętą z soku cukinię, usmażoną cebulę, ugotowaną kaszę jaglaną, starty na tarce cheddar, roztrzepane jajka, siemię lniane, otręby i przyprawy. Całość starannie wyrobić, a następnie przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 30x11 cm.
Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 60 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Pieczarki przełożyć do miski, a na tej samej patelni usmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę na oleju. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do miski z pieczarkami dodać odciśniętą z soku cukinię, usmażoną cebulę, ugotowaną kaszę jaglaną, starty na tarce cheddar, roztrzepane jajka, siemię lniane, otręby i przyprawy. Całość starannie wyrobić, a następnie przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 30x11 cm.
Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 60 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Beatris
Justi2401
mysza75
anemon
misia5
anemon
Cieszę się, że Ci sieępodoba, dziękuję za miły komentarz.