blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Orientalny sos grzybowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawdę polecam!

Orientalny sos grzybowy

Składniki:

Orientalny sos grzybowy

 

  • 20 suszonych grzybów
  • 20 świeżych grzybów
  • 4 łyżki oleju
  • łyżka oleju sezamowego
  • łyżka posiekanego imbiru
  • puszka kolb kukurydzy miniaturowej
  • 5 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 5 łyżek sosu Hoisin
  • cukier
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Orientalny sos grzybowy
Suszone grzyby zalać letnią, przegotowaną wodą, odstawić na kilka godzin do namoczenia. Świeże grzyby oczyścić, przetrzeć wilgotną ściereczką, pokroić. Grzyby suszone wyjąć, odsączyć z wody, większe pokroić. Olej rozgrzać w rondelku, dodać posiekany korzeń imbiru, szczyptę soli, przesmażyć. Wrzucić wszystkie świeże i suszone grzyby, wlać wodę, wktórej moczyły się suszone. Dodać olej sezamowy. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 15-20 min. Dołożyć kolby kukuiy-dzy. Przyprawić do smaku sosem sojowym i Hoisin, cukrem, pieprzem i ewentualnie solą. Podawać do makaronu lub ryżu.

Tagi:

sosy grzyby