kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Orkiszowe babeczki z masą krówkową i gruszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne babeczki. Babeczki przygotowałam z dodatkiem masy krówkowej o smaku advocata, gruszką i cukrem trzcinowym. Polecam.

Orkiszowe babeczki z masą krówkową i gruszką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orkiszowe babeczki z masą krówkową i gruszką

 

  • 1 gruszka (120 g )
  • 2 czubate łyżki masy krówkowej
  • 1 surowe jajko
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szkl mąki orkiszowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • silikonowe foremki
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Orkiszowe babeczki z masą krówkową i gruszką
Gruszkę myjemy i wycieramy, kroimy i obieramy. Usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę, przekładamy do miski. Dodajemy wybite jajko, olej, masę krówkową, cukier trzcinowy i mieszamy. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i ponownie mieszamy.

Masę przekładamy do silikonowych foremek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Upieczone babeczki wyjmujemy z foremek i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Orkiszowe babeczki z masą krówkową i gruszką
Umytą i obrana ze skórki gruszkę kroimy w kosteczkę.
Orkiszowe babeczki z masą krówkową i gruszką
Do miski wkładamy i mieszamy jajko, gruszkę, olej, masę krówkową, cukier.
Orkiszowe babeczki z masą krówkową i gruszką
Do wymieszanej masy wsypujemy proszek i mąkę.
Orkiszowe babeczki z masą krówkową i gruszką
Ciasto na babeczki wkładamy do silikonowych foremek.