Sposób przygotowania:
Placek cytrynowy
Ciasto: Masło rozpuszczam. Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno. Dodaje partiami cukier. Miksuję. Dodaje po jednym żółtku. Miksuję. Do masy dodaje wystudzone i rozpuszczone masło. Miksuję. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia, sok z cytryny i aromat. Miksuję.
Ciasto przelewam do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formy. Piekę około 40 minut w 180 stopniach. Studzę. Kroję na dwie połowy.
Krem budyniowy: 300 ml mleka gotuję wraz z cukrem. W 200 ml mleka rozpuszczam żółtka, mąkę ziemniaczaną i budyń. Do gotującego się mleka wlewam wcześniej przygotowaną mieszankę. Gotuję do momentu powstania gęstego budyniu. Studzę.
Miękkie masło ucieram na puch. Dodaję partiami zimny budyń. Miksuję.
Ciasto przekładam kremem budyniowym. Chłodzę dwie godziny w lodówce.
Lukier: Cukier puder, wodę i sok z cytryny mieszam. Polewam ciasto. Dowolnie dekoruję.
Ciasto przelewam do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formy. Piekę około 40 minut w 180 stopniach. Studzę. Kroję na dwie połowy.
Krem budyniowy: 300 ml mleka gotuję wraz z cukrem. W 200 ml mleka rozpuszczam żółtka, mąkę ziemniaczaną i budyń. Do gotującego się mleka wlewam wcześniej przygotowaną mieszankę. Gotuję do momentu powstania gęstego budyniu. Studzę.
Miękkie masło ucieram na puch. Dodaję partiami zimny budyń. Miksuję.
Ciasto przekładam kremem budyniowym. Chłodzę dwie godziny w lodówce.
Lukier: Cukier puder, wodę i sok z cytryny mieszam. Polewam ciasto. Dowolnie dekoruję.