Sposób przygotowania:
Zapiekany ryż jaśminowy z jabłkami i kokosem
1. Ryż gotujemy na mleku ze szczyptą soli według przepisu na opakowaniu. Ugotowany przekładamy do miseczki i studzimy. Następnie mieszamy z cukrem kokosowym i wiórkami. Można dać mniej cukru, dla mnie tyle było w sam raz.
2. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki.
3. Formę do zapiekania smarujemy cieniutko masłem. Na dno układamy warstwę jabłek, na jabłka ryż, na wierzch jabłka i posypujemy cukrem kokosowym i cynamonem według uznania.
4. Następnie zapiekamy w temperaturze 180 stopni do miękkości jabłek tak około 30 minut.
5. Zapieczony ryż z jabłkami podajmy na gorąco, ale smakuje też zimno. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 4 osób.
Czas wykonania z gotowaniem i zapiekaniem około godzinkę.
2. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki.
3. Formę do zapiekania smarujemy cieniutko masłem. Na dno układamy warstwę jabłek, na jabłka ryż, na wierzch jabłka i posypujemy cukrem kokosowym i cynamonem według uznania.
4. Następnie zapiekamy w temperaturze 180 stopni do miękkości jabłek tak około 30 minut.
5. Zapieczony ryż z jabłkami podajmy na gorąco, ale smakuje też zimno. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 4 osób.
Czas wykonania z gotowaniem i zapiekaniem około godzinkę.