domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Gruszkowe babeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne babeczki o aromacie gruszkowym, które można podarować w prezencie, zapakować do święconki lub po prostu umilić sobie czas zjadając taką babeczkę

Gruszkowe babeczki

Składniki:

Gruszkowe babeczki

 

  • czubata szklanka mąki;

 

 

 

  • 0,5 szklanki cukru;

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;

 

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego;

 

  • mała szczypta soli;

 

 

  • 1 duża gruszka;

 

  • cukier do obtoczenia, cukier puder lub polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Gruszkowe babeczki
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać do miski z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. W drugiej misce masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, następnie dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Do miski z masłem dodać mąki i połączyć na jednolitą masę. Gruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać gruszkę do masy i wymieszać. Foremki wysmarować masłem i posypać bułką tartą (w przypadku formy silikonowej nie trzeba), napełniać ciastem do 3/4 wysokości. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni i włożyć babeczki do rozgrzanego piekarnika, piec 20 minut. Jeszcze ciepłe babeczki obtoczyć w cukrze.

Tagi:

jajko jajka