kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Babeczki orzechowe z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na babeczki orzechowe z gruszkami. Ciasto na babeczki zrobiłam z mielonymi orzechami i cynamonem. Babeczki są bardzo pyszne i mięciutkie. Polecam.

Babeczki orzechowe z gruszkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki orzechowe z gruszkami

 

  • 2 średnie twarde gruszki
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 jajko
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżeczki z lekkim czubkiem mielonych orzechów laskowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek z czubkiem mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka z lekkim czubkiem cynamonu

Sposób przygotowania:

Babeczki orzechowe z gruszkami
Gruszki myjemy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę, skrapiamy sokiem z cytryny.
Pokrojone gruszki przekładamy do miski i dodajemy jajko, jogurt naturalny i mieszamy. Dokładamy mielone orzechy, mąkę, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy. Do ciasta wsypujemy cynamon i ponownie mieszamy. Ciasto musi być gęste.
Ciasto przekładamy do silikonowych foremek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Babeczki orzechowe z gruszkami
Do pokrojonych gruszek dodajemy jajko i jogurt naturalny.
Babeczki orzechowe z gruszkami
Dodajemy mąkę, cukier, mielone orzechy i proszek do pieczenia.
Babeczki orzechowe z gruszkami
Na samym końcu dodajemy mielony cynamon i mieszamy
Babeczki orzechowe z gruszkami
Do silikonowych foremek przekładamy ciasto na babeczki.