Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 325]

Orkiszowe babeczki z owocami na cukrze muscovado

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tym razem postanowiłam upiec babeczki z dodatkiem cukru muscovado. Wyszły w smaku bardzo dobre. Wszyscy się nimi zajadali.

Orkiszowe babeczki z owocami na cukrze muscovado Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Orkiszowe babeczki z owocami na cukrze muscovado

Ciasto:

  • 3 sztuki jajek wiejskich
  • 1/2 szklanki cukru muscovado
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Owoce:

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Orkiszowe babeczki z owocami na cukrze muscovado

1.

Orkiszowe babeczki z owocami na cukrze muscovado
Wbicie całych jajek do naczynia i zmiksowanie ich

Przygotowałam jajka wiejskie, które wbiłam całe do naczynia, a potem je zmiksowałam na jednolitą masę.

2.

Orkiszowe babeczki z owocami na cukrze muscovado
Dosypanie cukru muscovado do zmiksowanej masy jajecznej

Następnie do zmiksowanej masy dosypałam cukier muscovado i ponownie dobrze zmiksowałam całą masę.

3.

Orkiszowe babeczki z owocami na cukrze muscovado
Wsypanie mąki krupczatki i mąki orkiszowej oraz proszku do pieczenia

Przygotowałam oba rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia i wsypałam do naczynia, znowu zmiksowałam.

4.

Orkiszowe babeczki z owocami na cukrze muscovado

Do dobrze zmiksowanej masy wlałam olej z pestek winogron. Po każdym dodaniu składnika cały czas miksowałam.

5.

Orkiszowe babeczki z owocami na cukrze muscovado

Przygotowałam małe silikonowe foremki, do których włożyłam papilotki. Następnie każdą papilotkę napełniłam ciastem do 1/2 wysokości.

6.

Orkiszowe babeczki z owocami na cukrze muscovado

Umyłam owoce, wypestkowałam je, podzieliłam na połówki. Do każdej foremki włożyłam połówkę śliwki i moreli.

7.

Orkiszowe babeczki z owocami na cukrze muscovado

Przygotowałam borówki amerykańskie i do każdej foremki wsypałam po kilka sztuk.

8.

Orkiszowe babeczki z owocami na cukrze muscovado

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 180 stopni C, a następnie wstawiłam foremki z ciastem na około 20 minut.

9.

Orkiszowe babeczki z owocami na cukrze muscovado

Wystudziłam babeczki, a później posypałam je cukrem pudrem. Smacznego !