SUPERPRZEPIS

Malinowy obłoczek

  • 2
  • Katarzyna J.
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Malinowy obłoczek

Malinowy Obłoczek- ciasto, które ucieszy niejedno podniebienie. To doskonały deser do kawy lub herbatki.

Składniki:

Malinowy obłoczek

Biszkopt

  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżki ocet,

Masa

  • 2 szklanki mleka,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 2 łyżki cukru,
  • 200 g masła,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 50 ml likieru advocata,

Dodatkowo

  • 500 g malin,
  • 3 opakowania galaretki malinowej.

Sposób przygotowania:

Malinowy obłoczek

Przygotowanie biszkoptu

Malinowy obłoczek
Z podanych składników przygotowuje ciasto na biszkopt. Piekę 25 minut w 180 stopniach.

Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodaję cukier oraz żółtka. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, ocet, kakao oraz proszek do pieczenia.

Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotowanie masy

Malinowy obłoczek
Gotuję budyń. Zimny budyń ucieram z masłem, cukrem pudrem i advocatem,

Masa: Z mleka odlewam pół szklanki. Pozostałe mleko przelewam do garnka i gotuję. W odlanym mleku mieszam cukier oraz proszek budyniowy.

Masę wlewam do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotuję 2 minuty. Budyń studzę. Masło ucieram razem z cukrem pudrem. Stopniowo dodaję zimny budyń. Dokładnie ucieram.

Na końcu wlewam likier advocat. Ucieram. Masę wykładam na ciemny biszkopt. Wyrównuję.

Ułożenie owoców na cieście.

Malinowy obłoczek
Maliny układam równomiernie na masie budyniowej.

Galaretki malinowe rozpuszczam w 750 ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Maliny układam na cieście

Zalewanie owoców galaretką

Malinowy obłoczek
Maliny zalewam tężejącą galaretką. Wstawiam ciasto do lodówki.

Owoce zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.


Tagi:

ciasta owoce