Sposób przygotowania:
Malinowy obłoczekPrzygotowanie biszkoptu
Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodaję cukier oraz żółtka. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, ocet, kakao oraz proszek do pieczenia.
Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotowanie masy
Masa: Z mleka odlewam pół szklanki. Pozostałe mleko przelewam do garnka i gotuję. W odlanym mleku mieszam cukier oraz proszek budyniowy.
Masę wlewam do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotuję 2 minuty. Budyń studzę. Masło ucieram razem z cukrem pudrem. Stopniowo dodaję zimny budyń. Dokładnie ucieram.
Na końcu wlewam likier advocat. Ucieram. Masę wykładam na ciemny biszkopt. Wyrównuję.
Ułożenie owoców na cieście.
Galaretki malinowe rozpuszczam w 750 ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Maliny układam na cieście
Zalewanie owoców galaretką
Owoce zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.
Czekoladka 2
skuter5