renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Orkiszowe pierogi z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Orkiszowe pierogi z jagodami to zdrowsza wersja z mąką pełnoziarnistą z orkisza. Okazały się naprawdę wyśmienite.

Orkiszowe pierogi z jagodami

Składniki:

Orkiszowe pierogi z jagodami

 

  • 0,75 kg - mąka orkiszowa pełnoziarnista
  • 0,25 kg - maka pszenna tortowa
  • 2 łyżki oleju
  • ciepła woda
  • jagody

Sposób przygotowania:

Orkiszowe pierogi z jagodami

Etap 1

Orkiszowe pierogi z jagodami
Mąki należy pomieszać w odpowiednich proporcjach.

Mąki pomieszać w następujących proporcjach:
3/4 mąki orkiszowej 1/4 maki tortowej

Etap 2

Orkiszowe pierogi z jagodami
Do wymieszanych mąk należy dodać 2 łyżki oleju.

Następnie do mąk trzeba dodać 2 łyżki oleju.

Etap 3

Orkiszowe pierogi z jagodami
Następnie należy zarabiać ciasto z ciepłą wodą.

W dalszej części zarabiać ciasto z ciepłą wodą.

Etap 4

Orkiszowe pierogi z jagodami
Ciasto wałkować i wykrawać szklanką krążki.

Ciasto wałkować cienko, wykrawać krążki i lepić pierogi z jagodami.

Etap 5

Orkiszowe pierogi z jagodami
Pierogi gotować w osolonej wodzie, a następnie podawać z cukrem lub śmietanką.

Pierogi gotować ok. 10-15 minut w osolonej wodzie. Podawać z cukrem lub śmietanką.