Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Pierogi z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierogi z jagodami to wielki przysmak mojego dzieciństwa. Chyba nie muszę wspominać, że są pyszne. Pamiętajcie tylko, że udane ciasto - to dobra mąka.

Pierogi z jagodami

Składniki:

Pierogi z jagodami

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki wody
  • 2,5 szklanki mąki (nie co mniej)
  • 1 szczypta soli

Nadzienie:

  • 120 g jagód
  • 2 łyżeczki cukru

Dodatkowo:

  • woda
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

Sposób przygotowania:

Pierogi z jagodami
Jagody dokładnie umyć i wymieszać z cukrem. Ciasto. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, a następnie stopniowo dolewać mleko z wodą. Całość dokładnie wyrobić - do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta.

Ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich cienko rozwałkować i wykrawać z niej dowolne kształty. (Można użyć foremek do ciastek, szklanki lub specjalnego przyrządu do pierogów.)

Na środku każdego kawałka ciasta ułożyć łyżkę jagód. Ciasto (z farszem) złożyć na pół lub przykryć drugim kawałkiem, a brzegi mocno skleić (np. widelcem).

Pierogi wrzucać do osolonego wrzątku - z dodatkiem oleju. Zamieszać i gotować na małym ogniu przez około 2 minuty - od momentu wypłynięcia.

Podawać z cukrem i śmietaną.