Sposób przygotowania:
Pierogi z jagodami
Jagody dokładnie umyć i wymieszać z cukrem. Ciasto. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, a następnie stopniowo dolewać mleko z wodą. Całość dokładnie wyrobić - do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta.
Ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich cienko rozwałkować i wykrawać z niej dowolne kształty. (Można użyć foremek do ciastek, szklanki lub specjalnego przyrządu do pierogów.)
Na środku każdego kawałka ciasta ułożyć łyżkę jagód. Ciasto (z farszem) złożyć na pół lub przykryć drugim kawałkiem, a brzegi mocno skleić (np. widelcem).
Pierogi wrzucać do osolonego wrzątku - z dodatkiem oleju. Zamieszać i gotować na małym ogniu przez około 2 minuty - od momentu wypłynięcia.
Podawać z cukrem i śmietaną.
Ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich cienko rozwałkować i wykrawać z niej dowolne kształty. (Można użyć foremek do ciastek, szklanki lub specjalnego przyrządu do pierogów.)
Na środku każdego kawałka ciasta ułożyć łyżkę jagód. Ciasto (z farszem) złożyć na pół lub przykryć drugim kawałkiem, a brzegi mocno skleić (np. widelcem).
Pierogi wrzucać do osolonego wrzątku - z dodatkiem oleju. Zamieszać i gotować na małym ogniu przez około 2 minuty - od momentu wypłynięcia.
Podawać z cukrem i śmietaną.