justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Pierogi z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierogi z jagodami pasują zarówno jako danie główne jak i jako deser. Zawsze znikają szybko z naszego stołu.

Pierogi z jagodami

Składniki:

Pierogi z jagodami

 

  • Ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • gorąca woda

 

  • farsz:
  • 2 szklanki jagód
  • Cukier

Sposób przygotowania:

Pierogi z jagodami
Wszystkie składniki ciasta oprócz wody przekładamy do miseczki. Dolewamy wodę porcjami i mieszamy łyżką. Wody wlewamy tyle, aby ugniotło nam się sprężyste ciasto.

Wałkujemy je i wycinamy szklanką krążki. Jagody posypujemy cukrem. Na każdy krążek ciasta wykładamy łyżkę jagód. Zlepiamy pierogi.

Gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną do wierzchu. Odcedzamy.

Podajemy ze śmietaną i cukrem.