Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Kaczka z karmelizowanymi jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierś z kaczki z jabłkami to klasyk. Ja przygotowałam kaczkę moją ulubioną metodą sous vide, a potem podsmażyłam i podałam z karmelizowanymi jabłkami.

Kaczka z karmelizowanymi jabłkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kaczka z karmelizowanymi jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Kaczka z karmelizowanymi jabłkami

ETAP 1:

Kaczkę przyprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Każdą pierś umieszczamy w woreczku do sous vide, wkładamy kawałek jabłka i trochę masła, zamykamy próżniowo za pomocą zgrzewarki. Gotujemy sous vide w 64 st.C 45 minut.

Resztę jabłek obieramy, kroimy w kostkę, spryskujemy sokiem z cytryny.

Kaczkę wykładamy na suchą patelnię skórką do dołu, podsmażamy po 3 minuty z każdej strony. Po podsmażeniu piersi od strony skórki zlewamy część tłuszczu na drugą patelnię, podsmażamy na nim jabłka z dodatkiem cukru.

Kaczkę podajemy z jabłkami i ulubionymi dodatkami.

Kaczka z karmelizowanymi jabłkami
Pierś z kaczki przed włożeniem do sous vide