szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Duszone bakłażany z mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierwszy raz przygotowywałam bakłażany w ten sposób i jestem zachwycona. Wspaniałe danie jednogarnkowe.

Duszone bakłażany z mięsem mielonym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Duszone bakłażany z mięsem mielonym

 

  • 2 bakłażany
  • 50 dag. mielonego mięsa
  • 1/2 woreczka ryżu
  • 2 cebule
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka sosu słodko-pikantnego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Duszone bakłażany z mięsem mielonym
Bakłażany przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć ze środka miąższ i pokroić w drobną kostkę.

Ugotowany ryż osączyć.

Na patelni przesmażyć pokrojone w kostkę cebule, dodać miąższ z bakłażana i ryż. Chwilę razem przesmażyć. Dodać mięso mielone, 2 łyżki koncentratu, sos słodko-pikantny i doprawić do smaku 1 łyżeczką bazylii, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, solą i pieprzem.

Farszem napełnić bakłażany. Następnie ułożyć je w garnku, podlać wodą i dodać masło.

Dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Do sosu dodać resztę koncentratu, 1 łyżeczkę bazylii, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól i pieprz. Wszystko posypać posiekaną natką pietruszki.

Gotować razem ok. 5 minut, po czym wbić do bakłażanów jajka i dusić pod przykryciem jeszcze ok. 10 minut.

Przed podaniem można posypać szczypiorkiem.
Duszone bakłażany z mięsem mielonym
Bakłażany są miękkie i dobrze doprawione.