Sposób przygotowania:
Duszone bakłażany z mięsem mielonym
Bakłażany przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć ze środka miąższ i pokroić w drobną kostkę.
Ugotowany ryż osączyć.
Na patelni przesmażyć pokrojone w kostkę cebule, dodać miąższ z bakłażana i ryż. Chwilę razem przesmażyć. Dodać mięso mielone, 2 łyżki koncentratu, sos słodko-pikantny i doprawić do smaku 1 łyżeczką bazylii, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, solą i pieprzem.
Farszem napełnić bakłażany. Następnie ułożyć je w garnku, podlać wodą i dodać masło.
Dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Do sosu dodać resztę koncentratu, 1 łyżeczkę bazylii, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól i pieprz. Wszystko posypać posiekaną natką pietruszki.
Gotować razem ok. 5 minut, po czym wbić do bakłażanów jajka i dusić pod przykryciem jeszcze ok. 10 minut.
Przed podaniem można posypać szczypiorkiem.
Ugotowany ryż osączyć.
Na patelni przesmażyć pokrojone w kostkę cebule, dodać miąższ z bakłażana i ryż. Chwilę razem przesmażyć. Dodać mięso mielone, 2 łyżki koncentratu, sos słodko-pikantny i doprawić do smaku 1 łyżeczką bazylii, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, solą i pieprzem.
Farszem napełnić bakłażany. Następnie ułożyć je w garnku, podlać wodą i dodać masło.
Dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Do sosu dodać resztę koncentratu, 1 łyżeczkę bazylii, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól i pieprz. Wszystko posypać posiekaną natką pietruszki.
Gotować razem ok. 5 minut, po czym wbić do bakłażanów jajka i dusić pod przykryciem jeszcze ok. 10 minut.
Przed podaniem można posypać szczypiorkiem.