Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Orzechowa straciatella

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatny, puszysty biszkopt, przełożony masą śmietankową z serkiem mascarpone, tartą czekoladą i orzechami włoskimi. Ciasto jest delikatnie słodkie i bardzo smaczne.

Orzechowa straciatella

Składniki:

Orzechowa straciatella

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • Masa:
  • 500 ml. słodkiej śmietanki 30%
  • 250g. serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1/2 szklanki posiekanych drobno orzechów włoskich
  • Poncz:
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Dodatkowo:
  • 4-5 łyżek startej mlecznej lub gorzkiej czekolady do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Orzechowa straciatella
Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo wsypywać cukier, nie przerywając miksowania do momentu aż białka staną się szkliste. Dodawać po łyżce oleju a następnie po jednym żółtku miksując na wolnych obrotach. Do masy wsypać proszek do pieczenia oraz mąkę, wymieszać delikatnie łyżką, do połączenia się składników.

Masa:

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone, zmiksować. Zimną czekoladę zetrzeć na tarce, wraz z orzechami wsypać do masy śmietanowej, dokładnie wymieszać.

Wodę połączyć z sokiem z cytryny.

Biszkopt przekroić na pół wzdłuż nasączyć ponczem, wyłożyć 1/2 masy, przykryć kolejnym blatem biszkoptu, wyłożyć pozostałą masę.

Wierzch posypać tartą czekoladą.

Ciasto odstawić do schłodzenia.