Sposób przygotowania:
Orzechowa straciatella
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo wsypywać cukier, nie przerywając miksowania do momentu aż białka staną się szkliste. Dodawać po łyżce oleju a następnie po jednym żółtku miksując na wolnych obrotach. Do masy wsypać proszek do pieczenia oraz mąkę, wymieszać delikatnie łyżką, do połączenia się składników.
Masa:
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone, zmiksować. Zimną czekoladę zetrzeć na tarce, wraz z orzechami wsypać do masy śmietanowej, dokładnie wymieszać.
Wodę połączyć z sokiem z cytryny.
Biszkopt przekroić na pół wzdłuż nasączyć ponczem, wyłożyć 1/2 masy, przykryć kolejnym blatem biszkoptu, wyłożyć pozostałą masę.
Wierzch posypać tartą czekoladą.
Ciasto odstawić do schłodzenia.
Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo wsypywać cukier, nie przerywając miksowania do momentu aż białka staną się szkliste. Dodawać po łyżce oleju a następnie po jednym żółtku miksując na wolnych obrotach. Do masy wsypać proszek do pieczenia oraz mąkę, wymieszać delikatnie łyżką, do połączenia się składników.
Masa:
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone, zmiksować. Zimną czekoladę zetrzeć na tarce, wraz z orzechami wsypać do masy śmietanowej, dokładnie wymieszać.
Wodę połączyć z sokiem z cytryny.
Biszkopt przekroić na pół wzdłuż nasączyć ponczem, wyłożyć 1/2 masy, przykryć kolejnym blatem biszkoptu, wyłożyć pozostałą masę.
Wierzch posypać tartą czekoladą.
Ciasto odstawić do schłodzenia.
mocsłodkości
Martyna12
Dziękuję bardzo :)