Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Dyniowe crumble z imbirem i goździkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dyniowe crumble najlepiej smakuje na ciepło, choć ostygnięte też jest bardzo smaczne. Aromat korzennych przypraw sprawia, że tak przyrządzonej dyni nie sposób się oprzeć.

Dyniowe crumble z imbirem i goździkami

Składniki:

Dyniowe crumble z imbirem i goździkami

Około 4-5 porcji:

Kruszonka:

Opcjonalnie:

Sposób przygotowania:

Dyniowe crumble z imbirem i goździkami

Dynia:

Dyniowe crumble z imbirem i goździkami
Duszona dynia nie musi być całkowicie miękka.

Dynię należy obrać, pokroić w kostkę i umieścić w rondelku z niewielką ilością wody.

Dodać miód, sok z cytryny, imbir oraz goździki.

Wszystko razem wymieszać i poddusić na niewielkim płomieniu około 5 minut.

Kruszonka:

Dyniowe crumble z imbirem i goździkami
Do kruszonki można użyć dowolnych płatków.

Płatki i pestki dyni należy zmielić i wymieszać z cukrem oraz mąką.
Dodać ole.
Całość połączyć, aby utrzymać grudkowatą posypkę.

Przed pieczeniem i pieczenie:

Dyniowe crumble z imbirem i goździkami
Kruszonka powinna być delikatnie zarumieniona.

Dynię równomiernie rozsypać w formie, posypać kruszoną i pestkami, skórką z cytryny oraz pomarańczy.

Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 190 stopni.


Tagi:

dynia deser