sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Ciasto z herbatnikami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 28

Przepyszne i pełne różnorodnych smaków ciasto na każdą okoliczność. Orzechowy biszkopt połączony z kremem, bitą śmietaną, polewą i herbatnikami to prawdziwe „niebo w gębie”.

Ciasto z herbatnikami

Składniki:

Ciasto z herbatnikami

Składniki na biszkopt ( forma 25x40 )

Krem

Polewa

Bita śmietana

Dodatkowo

  • ok. 2-4 kieliszki wódki
  • ok. 500 ml wody
  • ok. 2 opakowania herbatników
  • kawałek czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto z herbatnikami
Ubijamy białka, dosypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku a następnie stopniowo przesianą mąkę z proszkiem. Na koniec dodajemy orzechy. Ciasto pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Studzimy.

W szklance mleka mieszamy obie mąki i całe jajka. Resztę gotujemy z cukrami. Do wrzącego mleka wlewamy mieszankę. Gotujemy przez chwilę ciągle mieszając.

Gęsty budyń zostawiamy do ostygnięcia. Następnie ucieramy miękkie masło stopniowo dodając zimny budyń. Wszystkie składniki do przygotowania polewy gotujemy przez 10 minut.

Odstawiamy aby przestygła i zgęstniała. Śnieżki ubijamy z mlekiem, pod koniec wlewamy żelatynę rozpuszczoną z gorącej wodzie. Masa będzie szybko zastygała dlatego tą czynność robimy już po przełożeniu ciasta. Wódkę mieszamy z wodą, nasączamy nią obficie biszkopt.

Nakładamy połowę kremu budyniowego i połowę polewy. Układamy herbatniki, smarujemy je resztą kremu, ponownie układamy warstwę herbatników, pozostałą część polewy, kolejna warstwa herbatników, którą nasączamy alkoholem.

Na koniec wykładamy bitą śmietanę z żelatyną i posypujemy ciasto startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki na noc.

Tagi:

ciasto orzechy