Elżbieta50

Elżbieta50

Kucharz
[Przepisów: 9]

Ciasto orzechowe z kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto orzechowe z kremem nie jest bardzo słodkie. Ciasto francuskie dodaje mu delikatności i połączeniu z ciastem orzechowym ładnie komponuje się pod względem smaku i wyglądu.

Ciasto orzechowe z kremem

Składniki:

Ciasto orzechowe z kremem

 

  • 2 opakowania ciasta francuskiego

 

  • Ciasto orzechowe:
  • 5 jajek
  • 18 dag cukru pudru
  • 8 dag orzechów włoskich lub laskowych
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta

 

  • Krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego Delecta
  • 2 torebki budyniu waniliowego Delecta
  • kostka masła (25 dag)

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowe z kremem
Dwa płaty gotowego ciasta francuskiego rozmrażamy i rozkładamy na blaszcze wysypanej mąką. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze temp. 200 stopni.Aby przygotować ciasto orzechowe ucieramy żółtka z 9 dag cukru pudru. Dodajemy 4 białka ubite z pozostałym cukrem, mielone orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Na blaszkę wysmarowaną margaryną, wykładamy ciasto. Pieczemy pół godziny w temperaturz 150 stopni. Krem: Mleko łączymy z cukrem, cukrem waniliowym i budyniem w proszku. Gotujemy, studzimy i ucieramy z masłem. Pierwszy płat ciasta francuskiego pokrywamy połową kremu. Przykrywamy ciastem orzechowym, nakładamy resztą kremu i przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem. Możemy ozdobić bita śmietana i listkiem melisy.